• Resipi Ikan Siakap Limau Purut

    Hari ini admin berkongsi Resipi Ikan Siakap Limau Purut.  Ikan Siakap Limau Purut ni adalah antara menu yang istimewa untuk hidangan tengahari yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini..


    Resipi Ikan Siakap Limau Purut

    Resipi Ikan Siakap Limau Purut


    Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 25 Minit
    Keseluruhan: 40 Minit | Jumlah Hidangan: 4-6 Orang

      


    Bahan-bahan:1 kg ikan siakap
    Serbuk kunyit
    Garam

    Bahan sos:
    1 labu bawang besar
    5 helai daun limau purut
    10 tangkai cili padi
    1 sudu kecil cili sos
    1 sudu kecil sos tomato
    1 biji tomato
    200 ml air

    Cara menyediakan Ikan Siakap Limau Purut:

    1. Lumurkan ikan siakap dengan serbuk kunyit, garam dan goreng dengan minyak yang penuh dan garing.
    2. Panaskan minyak, tumis bawang, daun limau purut dan cili padi hingga naik bau.
    3. Masukkan sos cili, sos tomato, air dan tomato.
    4. Masak di atas api yang sedernana, masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan angkat. 


    Ikan Siakap Sos Limau Purut


    bahan-bahan:

    1 ekor ikan siakap (i suke belah bhgn perut & biar bhgn tulang belakang die je. not in this picture though)
    bawang putih - cincang halus
    bawang besar - chopped
    halia seinci - hiris halus
    4 sudu makan cili boh
    4 sudu sos ikan Namphla
    3 sudu sos tiram
    daun limau purut 4 helai - hiris halus
    4 sudu jus limau kasturi
    tepung jagung utk goreng ikan, dan utk buat sos
    1/2 cawan air
    garam n gula secukup rasa
    kiub ikan bilis maggi secukupnya
    cili padi 6 batang - hiris halus

    Selamat mencuba Resipi Ikan Siakap Limau Purut.

    Tiada ulasan

    Post Top Ad