Resipi Ikan Siakap Limau Purut
Hari ini admin berkongsi Resipi Ikan Siakap Limau Purut. Ikan Siakap Limau Purut ni adalah antara menu yang istimewa untuk hidangan tengahari yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini..
Resipi Ikan Siakap Limau Purut
Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 25 Minit
Keseluruhan: 40 Minit | Jumlah Hidangan: 4-6 Orang
Bahan-bahan:1 kg ikan siakap
Serbuk kunyit
Garam
Bahan sos:
1 labu bawang besar
5 helai daun limau purut
10 tangkai cili padi
1 sudu kecil cili sos
1 sudu kecil sos tomato
1 biji tomato
200 ml air
Cara menyediakan Ikan Siakap Limau Purut:
1. Lumurkan ikan siakap dengan serbuk kunyit, garam dan goreng dengan minyak yang penuh dan garing.2. Panaskan minyak, tumis bawang, daun limau purut dan cili padi hingga naik bau.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, air dan tomato.
4. Masak di atas api yang sedernana, masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan angkat.
Ikan Siakap Sos Limau Purut
bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap (i suke belah bhgn perut & biar bhgn tulang belakang die je. not in this picture though)
bawang putih - cincang halus
bawang besar - chopped
halia seinci - hiris halus
4 sudu makan cili boh
4 sudu sos ikan Namphla
3 sudu sos tiram
daun limau purut 4 helai - hiris halus
4 sudu jus limau kasturi
tepung jagung utk goreng ikan, dan utk buat sos
1/2 cawan air
garam n gula secukup rasa
kiub ikan bilis maggi secukupnya
cili padi 6 batang - hiris halus
Selamat mencuba Resipi Ikan Siakap Limau Purut.
Tiada ulasan