Cara Buat Kek Lapis Cheese Dengan Mudah
Bahan-bahan Kek lapis cheese:
- [+].1 Bungkus biskut marie ikut perisa yang anda suka (original/chocolate/coffee)
- [+].1 Cawan susu segar
- [+].250gm Cream cheese
- [+].100gm Whipping cream non-dairy
- [+].3 Sudu besar gula castor
- [+].1 Sudu besar gelatin halal
- [+].50ml air panas
Hiasan Kek lapis cheese:
Chocolate rice
Cara membuat Kek lapis cheese:
- [+].1. Putar cream cheese dgn gula hingga kembang. Dalam bekas yang berlainan putar whipping cream hingga kembang kental. Campurkan kedua-dua adunan dan gaulkan dengan spatula.
- [+].2. Cairkan gelatin dgn air panas. Bila telah hancur tapis dan masukkan dalam adunan tadi. Kacau hingga rata dan sebati.
- [+].3. Sediakan bekas/loyang dilapik dengan aluminium foil atau kertas minyak keseluruhannya agar mudah ditarik keluar bila keras nanti.
- [+].4. Panaskan susu seketika kemudian angkat. Celupkan biskut marie sekejab jgn sampai lembik.
- [+].5. Lapiskan satu persatu dgn adunan cream cheese tadi sehingga habis, lapisan cheese yg terakhir.
- [+].6. Taburkan chocolate rice di atas lapisan cheese.
- [+].7. Bekukan dalam 1-2jam dalam peti ais. Bila keras bolehlah dikeluarkan dan dipotong.
Selamat Mencuba :)
Tiada ulasan