Resipi Laksam Kesukaan Ramai
Bahan buat laksam
- [+]3 cawan tepung beras
- [+]1/2 cawan tpg gandum
- [+]sedikit garam
- [+]4 3/4 cawan air suam
- [+]3 sudu besar minyak masak
Campur semua bahan-bahan diatas sehingga sebati, ketepikan sebentar
- [+]* panaskan periuk kukusan, sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang disapu dengan minyak masak
- [+]* masukkan bancuhan tepung tadi dalam loyang atau tudung periuk, jangan tebal jangan nipis, agak-agak sahaja, kalau admin guna 3 senduk setiap adunan, kukus dalam 5 minit..
- [+]* angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dengan air paip supaya sejuk.
- [+]* guna hujung sudu atau benda yang boleh cungkil laksam ini keluar dari loyang, terus gulung dari loyang tersebut hingga habis.
- [+]* kukus lagi adunan laksam tadi sehingga habis..
Kuah laksam 6 orang makan
- [+]3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jangan buang, digunakan tuk kuah nanti
- [+]2 biji bawang sederhana besar
- [+]2 ulas bawang putih..
- sedikit je halia
- [+]1/2 sudu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
- sedikit belacan
- [+]1/2 periuk santan pekat (agak2 6 orang makan + tambahan)
- [+]garam , gula
- [+]2 keping asam gelugur
- [+]* ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan
- [+]* bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar bersama-sama dengan isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dlm blender supaya senang kisaran..
- [+]* masukkan bahan kisar dlm periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air rebusan ikan
- [+]* kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula
- [+]* masak hingga mendidih..dgn api sederhana
Nota: belacan bakar- jika suka masukkan dalam laksam
Dihiris halus :
- [+]ulaman
- [+]kacang panjang
- [+]timun
- [+]tauge
- [+]kobis
Sambal laksam :
- [+]Semuanya kisar/tumbuk halus
- [+]sambal lada
- [+]sedikit belacan
- [+]lada merah
- [+]cili api merah
- [+]garam sikit
Tiada ulasan