DAGING HITAM MANIS BEREMPAH MELETOP
Bahan-bahannya ialah:
- 300gm daging batang pinang **Pastikan dihiris nipis dan di toskan
- BAHAN-BAHAN A
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
- 1 sudu besar kicap cair
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nak lebih pedas
- 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
- 1/2 in halia ~ ditumbuk
- 1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
- 1 biji cili merah ~ dihiris
- 1 biji tomato ~ dipotong 6 atau 8
- minyak
- BAHAN-BAHAN B
- 1 sudu besar kicap pekat
- 3 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis
CARA PENYEDIAANNYA:
1. Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam.
2. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia.
3. Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah.
4. Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi.
5. Kacau2 daging dan goreng lebih kurang 10 min hingga air daging keluar.
**Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tapi kalau guna daging biasa bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging
Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering.
**bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu
Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato.
Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas-panas
Tiada ulasan