• Resepi Paru Berlada Sedap Mudah

    Resepi Paru Berlada Sedap Mudah. Admin memang penggemar paru yang digoreng garing. Resepi masakan paru goreng berlada yang digoreng separa garing kemudian disambalkan dengan lada giling.

    Resepi Paru Berlada


    Pehh! Terasa rangup tapi kenyal dan sedap. Memang sedap bila paru tu kita masak berlada. Tak kisahla lada merah, lada hijau semua admin sebat makan.

    Resepi Paru Berlada Sedap Mudah


    Bahan-bahan:
    500g paru - rebus ngan sedikit garam dan halia. 
    2 sudu teh serbuk kunyit  
    3 sudu teh serbuk ketumbar 
    3 ulas bawang putih (dikisar@tumbuk)
    Garam secukup rasa 

    Untuk sambal:
    5 tangkai cili kering 
    3 ulas bawang putih 
    2 biji bawang merah 
    2 tangkai lada@cili merah - cincang 
    1 inci belacan 
    Sedikit air asam jawa 
    Gula melaka @ gula putih 
    Garam 
    minyak secukupnya


    Cara menyediakan Resepi Paru Berlada Sedap Mudah:

    1. Rebus paru hingga empuk. kemudian toskan. potong kecil-kecil & nipis. ketepikan. 
    2. Masukkan serbuk kunyit, ketumbar, bawang putih dan garam ke dalam paru tadi, gaul rata dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 30min. 
    3. Panaskan minyak, goreng paru hingga garing dan angkat toskan. 

    Untuk memasak sambal:
    1. Blend@kisar cili kering, bawang merah dan juga bawang putih. 
    2. Panaskan minyak lebihan mengoreng, tumis bahan-baha blend hingga pecah minyak/lada masak. 
    3. Masukkan lada cincang tadi, masukkan juga belacan, air asam jawa, gula dan juga garam. tumis hingga agak-agak kering. 
    4. Masukkan paru dan goreng lagi hingga garing. Hidangkan.

    Selamat mencuba Resepi Paru Berlada Sedap Mudah.

    Tiada ulasan

    Post Top Ad