Resepi Kuih Talam Lapis Sagu Viral
Resepi Kuih Talam Lapis Sagu Viral. Bagi entry Kuih Talam Lapis Sagu ni sebenarnya dah lama akak buat sebelum puasa hari tu, rasanya masa Nisfu Syaaban. Kuih untuk dibawa ke majlis Nisfu Syaaban di masjid kawasan rumah akak ni. Masjid ni sebenarnya masjid kampung jer, tak ramai sangat jemaahnya seperti di perumahan lama di Cenderawasih hari tu.. Cubalah Resepi Masakan ini.
Bahan untuk lapisan bawah:
2 cawan santan cair
1 cawan sagu - dicuci dan rendam sebentar
1/2 - 1 cawan gula pasir - saya letak 3/4 cawan
Garam secukup rasa
Pewarna merah secukupnya
2. Gaulkan semua bahan hingga sebati. Masak dulu dalam periuk dengan mengacau hingga sagu pekat dengan menggunakan api perlahan.
3. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 min. Baru Mas cedokkan ke dalam acuan lompang yang disapu minyak tadi dan kukus selama 20 minit atau hingga hilang biji2 putih tu.
4. Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu. Mas tak cakar sebab menggunakan acuan lompang.
Bahan untuk lapisan atas Talam Lapis Sagu:
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh garam
Cara menyediakan:
1. Gaul semua bahan supaya rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat ( non stick pan ) dan kacau sebentar atas api.
3. Apabila nampak pekat, tutup api dan ke tuang atas lapisan bawah tadi.
4. Kukus lagi selama 20 minit. Saya kukus 15 minit je sebab guna acuan kecik.
Selamat mencuba resepi Talam Lapis Sagu.
Resepi Kuih Talam Lapis Sagu Viral
Bahan untuk lapisan bawah:
2 cawan santan cair
1 cawan sagu - dicuci dan rendam sebentar
1/2 - 1 cawan gula pasir - saya letak 3/4 cawan
Garam secukup rasa
Pewarna merah secukupnya
Cara menyediakan Kuih Talam Lapis Sagu:
1. Sapu acuan dengan minyak dahulu.2. Gaulkan semua bahan hingga sebati. Masak dulu dalam periuk dengan mengacau hingga sagu pekat dengan menggunakan api perlahan.
3. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 min. Baru Mas cedokkan ke dalam acuan lompang yang disapu minyak tadi dan kukus selama 20 minit atau hingga hilang biji2 putih tu.
4. Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu. Mas tak cakar sebab menggunakan acuan lompang.
Bahan untuk lapisan atas Talam Lapis Sagu:
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh garam
Cara menyediakan:
1. Gaul semua bahan supaya rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat ( non stick pan ) dan kacau sebentar atas api.
3. Apabila nampak pekat, tutup api dan ke tuang atas lapisan bawah tadi.
4. Kukus lagi selama 20 minit. Saya kukus 15 minit je sebab guna acuan kecik.
Selamat mencuba resepi Talam Lapis Sagu.
Tiada ulasan