Resipi Sambal Petai Udang Sedap
Sambal Tumis Petai Udang Padu. Hai semua..selamat berpuasa. Macam mana puasa..Ok tak..harap-harap oklah.. Harini saya nak share resepi sambal petai udang mantap. Sedap ni buat berbuka puasa.habis gaklah sepinggan.
Ok jom kita semak bahan-bahan dan cara penyediaan
Bahan-bahan 10 ekor udang-buang kulit dan bersihkan. 9 tangkai cili kering-buang biji dan rebus sekejap-toskan. 4 papan petai-kopek kulitnya. 3 labu bawang besar. 1 ulas bawang putih. sedikit belacan. 1 keping asam gelugur. Gula melaka secukup rasa. Garam secukup rasa. Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan Sambal Petai Udang
Kisar cili kering,bawang besar,bawang putih dan belacan. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi. Masukkan udang serta petai dan gaul sehingga rata. Masukkan garam,gula melaka dan asam keping. Masak sehingga sambal pekat. siap untuk dihidangkan Sambal ni sedap dimakan dengan nasi putih panas-panas.. selamat mencuba Resipi Sambal Petai Udang Sedap
Ok jom kita semak bahan-bahan dan cara penyediaan
Resipi Sambal Petai Udang Sedap
Bahan-bahan 10 ekor udang-buang kulit dan bersihkan. 9 tangkai cili kering-buang biji dan rebus sekejap-toskan. 4 papan petai-kopek kulitnya. 3 labu bawang besar. 1 ulas bawang putih. sedikit belacan. 1 keping asam gelugur. Gula melaka secukup rasa. Garam secukup rasa. Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan Sambal Petai Udang
Kisar cili kering,bawang besar,bawang putih dan belacan. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi. Masukkan udang serta petai dan gaul sehingga rata. Masukkan garam,gula melaka dan asam keping. Masak sehingga sambal pekat. siap untuk dihidangkan Sambal ni sedap dimakan dengan nasi putih panas-panas.. selamat mencuba Resipi Sambal Petai Udang Sedap
Resepi Sambal Tumis Petai Udang 2
Bahan bahan:
10 ekor udang kuning
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 senduk cili kisar - ikut pedas disukai
1 sudu besar gula
Garam
Air asam jawa
Cara cara Sambal Petai Udang Sedap:
Panaskan minyak dan goreng udang seketika. Angkat dan ketepikan.
Tumis pula bawang merah dan bawang putih yang dikisar serta cili kisar sehingga cili benar benar garing dengan menggunakan api perlahan.
Setelah garing, masukkan gula terlebih dahulu. Ianya akan menjadikan sambal berwarna merah cantik. Kacau rata, barulah dimasukkan petai, air asam jawa dan garam.
Akhir sekali masukkan udang yang telah digoreng dan kacau rata. Sesuaikan rasa dan tutup api. Jika suka, boleh juga masukkan bawang besar yang dimayang bulat dan kacau sehingga agak layu sebelum ditutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan