Resipi Nasi Ayam Hainan Sedap
Resipi Nasi Ayam Hainan Sedap. Kali ni admin nk kongsikan resipi nasi ayam hainan sedap. Resipi ni pasti membuka selera semua, mari ikuti utk menyediakan nasi ayam hainan sedap..
Nasi Ayam Hainan Sedap
Resipi Nasi Ayam Hainan Sedap
Bahan-bahan Nasi Ayam Hainan Sedap:
- **Beras (jangan guna beras wangi) guna dalam 3 sukat.
- **1 ekor ayam
- **1/2 ulas halia
- **3 ulas bawang putih
- **kayu manis
- **Daun Pandan dan sedikit garam
- >> Sos Ikan
- >> 5 biji Cili Merah
- >> 1 ulas Halia
- >> 5 ulas Bawang Putih
- >>Sedikit air perahan limau/lime
- >>Gula,garam dan cuka
- @1/2 ekor ayam (potong 6 ke 8 bhgn dan buang kulitnya)
- @1 1/2 liter air
- @1/2 bhgn kubis bulat (potong/hiris sederhana)
- @2 batang carrots (buang kulit dan potong 4 ke 5 bhgn)
- @1 biji kentang yang besar (buang kulit dan potong 6 bhgn)
- @1 - 1.5 sudu kecik garam
- @1 biji bawng besar (potong separuh)
Cara-cara Nasi Ayam Hainan Sedap:
Untuk Nasi: Gunakan bahan2 bertanda **
- Ayam di masukkan ke dalam air dan masak. Letakkan daun pandan dan sedikit garam untuk perisa. Jangan masak ayam terlalu lama. masak selama 20 ke 30 minit saja.Janji masak :D
- Keluarkan ayam dari air rebusan tadi dan potong ayam beberapa bahagian (ikut suka).Ketepikan dan simpan air rebusan ayam tadi untuk masak nasi dan sup nanti.
- Basuhkan beras hingga bersih,ketepikan sementara dan gunakan kuali untuk mengoreng halia dan bawang putih.Goreng hinga naik bau,dan masukkan bahan gorengan tadi kedalam nasi. Masukkan pula air rebusan ayam tadi kedalam beras,kayu manis dan daun pandan. Masakkan nasi tersebut.
- Untuk Sos Cili Nasi Ayam Hainan Sedap : Gunakan bahan2 bertanda >>
- Kisar cili merah, halia dan bawang putih dengan sedikit air.
- Keluarkan bahan kisar tadi kedalam mangkuk dan campurkan sos ikan, cuka,garam dan sedikit gula (agak2 rasanya) Kacau dan gunakan air perahan limau/lime bila hendak makan.
- Dalam bekas yang besar,didihkan air dan masukkan 1/2 ekor ayam kedalam air mendidih tersebut. Tutupkan bekas tersebut dan biarkan mendidih selama 15 minit ke 20 minit.Gunakan api sederhana besar.
- Masukkan pula bawang besar tadi dan carrots dan biarkan lagi mendidih selama 15 minit.
- Perhatikan air rebusan tersebut,jika berkurangan boleh tambah sedikit.Masukkan pula kentang dan biarkan juga mendidih selama 15 minit.
- Last sekali masukkan kubis tadi dan masukkan sedikit garam untuk rasa.Biarkan kubis lembut dan tutupkan api.
- Cara2 hidangan nasi ayam hainan sedap: Ayam untuk makan bersama nasi ayam tadi bolehlah dihidangkan kedalam pinggan dan hidangkan bersama2 timun/daun salad. Untuk perasa ayam tambahkan kicap cair dan minyak bijan diatasnya.
- Ok dah boleh makan nasi ayam hainan sedap. Selamat mencuba. Resipi Nasi Ayam Hainan Sedap
oleh: queen_mother
Resipi Nasi Ayam Hainan Sedap 2
Sajian yang popular di Singapura, Malaysia dan Thailand, ianya juicy dan keempukan ayam kukus sentiasa menjadi pilihan untuk menjamu selera! Ini adalah resipi mudah untuk anda cuba di rumah.
Cara Penyediaan Nasi Ayam Hainan
Bersih dan sapukan ayam dengan garam
Bersihkan ayam dan potong bahagian lemak pada pinggul ayam. Simpan lemak ayam itu.
Tepuk kering serta sapukan ayam dengan 1 sudu besar garam dan bilas ayam dengan air untuk membuang garam berlebihan.
Menyapu ayam dengan garam akan membuatkan kulit ayam kelihatan berkilat
Letak ayam dalam air
Dalam periuk air mendidih, masukkan ayam dengan bahagian dada ke atas. Tutup periuk dengan api sederhana, biarkan selama 45 hingga 50 minit.
Letak ayam dalam air
Sediakan sos cili
Dengan menggunakan mesin pengisar, kisar cili merah bersaiz besar, cili padi, 8 ulas bawang putih, 10 g halia, 2 sudu besar stok ayam, 1 sudu besar cuka, 2 sudu kecil gula dan 4 sudu besar air. Biarkan sebentar.
Sediakan sos cili
Sediakan sos bawang putih halia dan sos kicap soya
Dalam periuk kecil dengan suhu tinggi, panaskan 3 sudu besar minyak sayuran. Bila minyak sudah panas, tutup api dan tambah 2 ulas bawang putih dan 10 g halia kisar. Kacau dan biarkan ia tumis selama 3 minit.
Tambah ½ sudu kecil garam dan 1 sudu kecil cuka dan kacau selama 5 minit, sehingga wangi dan masak sedikit karamel. Biarkan sebentar.
Dalam mangkuk, campurkan 3 sudu besar sos kicap soya, 1 sudu besar minyak bijan dan 1 sudu besar stok ayam sehingga sebati.
Masak nasi ayam hainan
Dalam kuali dengan api sederhana, letakkan lemak ayam dan goreng selama 1 minit. Letakkan 4 ulas bawang putih kisar dan goreng untuk 1 minit.
Letakkan beras dan gaul selama 2 minit.
Tutup api dan masukkan beras ke dalam periuk nasi. Tambah ½ sudu kecil garam dan 4 cawan stok ayam. Masak nasi mengikut cara penyediaan periuk nasi.
Rendam ayam dalam ais
Selepas 45 minit merebus ayam, letakkan ais ke dalam mangkuk adunan. Bila ayam sudah masak, keluarkan daripada periuk dan buang air dalam bahagian rongga ayam.
Masukkan ayam ke dalam ais, pastikan kulit ayam tidak rosak. Biarkan ayam di dalam rendaman ais selama 10 minit.
Rendaman ais dapat menghentikan proses masakan, ia dapat mengekalkan jus dan memberikan tekstur kulit ayam yang lebih baik
Tiada ulasan