Resepi Berbuka Puasa Asam Pedas Ikan Tenggiri
Kali ini admin nak berkongsi Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri Dan Nenas. Resepi ini adalah antara hidangan yang cukup lazat untuk juadah berbuka puasa pada Ramadhan 2022 ini. Cubalah Resepi Masakan istimewa ini untuk hidangan ketika berbuka puasa.
Resepi Berbuka Puasa Asam Pedas Ikan Tenggiri
Berikut adalah bahan-bahan dan cara penyediaan resepi ayam pedas ikan tenggiri yang mudah hanya mengambil masa dalam lebih kurang 30 minit.
35 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 4-6 orang
Bahan-bahan:
1 ekor ikan tenggiri
1/2 biji nenas madu yang masak ranum
1 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom
Garam dan gula secukup rasa
Bahan dikisar:
8 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 cm hirisan lengkuas
1/2 cm hirisan halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan
1/2 camca teh lada hitam biji
Cara sediakan Asam Pedas Ikan Tenggiri:
1. Ikan disiang, cuci bersih dengan perahan jus lemon dan garam, toskan. Nenas dibelah, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.2. Dalam periuk, panaskan kurang lebih 1/4 cawan minyak dan tumis bahan tumbuk halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana.
3. Kemudian masukkan nenas dan kacau goreng hingga nenas sedikit lembut. Tuang air (kurang lebih 700ml) atau mengikut keperluan. Biar mendidih.
4. Masukkan ikan dan bila mendidih, yuang jus asam jawa dan garam dan sedikit gula. Masak 2 - 3 minit hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi hangat.
Selamat mencuba Resepi Berbuka Puasa Asam Pedas Ikan Tenggiri.
Tiada ulasan