Friday, April 11.
  • Resepi Char Kuey Teow Chinese Style

    Resepi Char Kuey Teow Chinese Style.Ramai yang tidak tahu bahawa makanan tersebut adalah berasal dari kaum Cina dan jika ingin nikmati char kuey teow asli, kena cuba yang dimasak oleh kaum Cina. Bagaimanapun, ia tidak menjadi masalah dengan versi sebahagian besar kedai Melayu memasak kerana tetap menjadi pilihan orang ramai.

    Resepi Char Chinese Style

    Resepi Char Kuey Teow Chinese Style

    Tetapi jika ingin mencuba versi Cina tetapi tidak pasti untuk mencari yang halal, anda boleh memasaknya sendiri.

    Bahan-bahan:
    250gm char kuey teow
    2 batang sosej potong slide
    8-10 udang
    80gm kerang telah dibersihkan kulit.
    100gm taugeh
    100gm daun kucai
    6-8 ulas bawang putih dicincang
    Sedikit minyak untuk menumis 

    Resepi Char Chinese Style


    Cili char kuey teow paste: 
    100gm pilihan cili kering (dikisar)
    3 ulas bawang merah kecil (dikupas dan dihiris)
    1 sudu minyak

    sedikit garam

    Sos campuran: 

    5 sudu besar kicap
    1 1/2 sudu besar kicap pekat
    1 sudu besar gula
    1/2 sudu sos ikan
    Sedikit 1/2 sudu kecil garam

    Sedikit serbuk lada putih

    Cara sediakan Char Chinese Style: 

    1. Bahan-bahan untuk cili paste hendak tumis sehingga naik bau, masak cili dan asingkan.
    2. Bahan-bahan untuk sos campuran hendak lah dicampur hingga sebati dan asingkan.
    3. panaskan minyak dan masukkan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang, sosej dalam 1-2 minit.
    4. Masukkan taugeh, kuey teow dan kacau seketika kemudian masukan telur dan kacau.
    5. Masukkan kerang, cili paste, sos campuran dan kacau. Akhir sekali masukkan daun kucai dan kacau seketika dan angkat. Hidangkan. 

    Selamat mencuba Resepi Char Kuey Teow Chinese Style.

    Tiada ulasan

    Post Top Ad