Resepi Char Kuey Teow Chinese Style
Resepi Char Kuey Teow Chinese Style.Ramai yang tidak tahu bahawa makanan tersebut adalah berasal dari kaum Cina dan jika ingin nikmati char kuey teow asli, kena cuba yang dimasak oleh kaum Cina. Bagaimanapun, ia tidak menjadi masalah dengan versi sebahagian besar kedai Melayu memasak kerana tetap menjadi pilihan orang ramai.
Resepi Char Kuey Teow Chinese Style
Tetapi jika ingin mencuba versi Cina tetapi tidak pasti untuk mencari yang halal, anda boleh memasaknya sendiri.
250gm char kuey teow
2 batang sosej potong slide
8-10 udang
80gm kerang telah dibersihkan kulit.
100gm taugeh
100gm daun kucai
6-8 ulas bawang putih dicincang
Sedikit minyak untuk menumis
Resepi Char Chinese Style
Cili char kuey teow paste:
100gm pilihan cili kering (dikisar)
3 ulas bawang merah kecil (dikupas dan dihiris)
1 sudu minyak
sedikit garam
Sos campuran:
5 sudu besar kicap
1 1/2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar gula
1/2 sudu sos ikan
Sedikit 1/2 sudu kecil garam
Sedikit serbuk lada putih
2. Bahan-bahan untuk sos campuran hendak lah dicampur hingga sebati dan asingkan.
3. panaskan minyak dan masukkan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang, sosej dalam 1-2 minit.
4. Masukkan taugeh, kuey teow dan kacau seketika kemudian masukan telur dan kacau.
5. Masukkan kerang, cili paste, sos campuran dan kacau. Akhir sekali masukkan daun kucai dan kacau seketika dan angkat. Hidangkan.
100gm pilihan cili kering (dikisar)
3 ulas bawang merah kecil (dikupas dan dihiris)
1 sudu minyak
sedikit garam
Sos campuran:
5 sudu besar kicap
1 1/2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar gula
1/2 sudu sos ikan
Sedikit 1/2 sudu kecil garam
Sedikit serbuk lada putih
Cara sediakan Char Chinese Style:
1. Bahan-bahan untuk cili paste hendak tumis sehingga naik bau, masak cili dan asingkan.2. Bahan-bahan untuk sos campuran hendak lah dicampur hingga sebati dan asingkan.
3. panaskan minyak dan masukkan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang, sosej dalam 1-2 minit.
4. Masukkan taugeh, kuey teow dan kacau seketika kemudian masukan telur dan kacau.
5. Masukkan kerang, cili paste, sos campuran dan kacau. Akhir sekali masukkan daun kucai dan kacau seketika dan angkat. Hidangkan.
Selamat mencuba Resepi Char Kuey Teow Chinese Style.
Tiada ulasan