Cara Buat Congo Bar yang Mudah dan Sedap
Cara Buat Congo Bar yang Mudah dan Sedap
Resepi Congo Bar Mudah dan Sedap
50 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: ( 12in x12in )
Bahan-bahan:
- 3 cawan tepung serbaguna- diayak
- 2 1/2 sudu teh serbuk penaik- di ayak
- 250gm mentega
- 380gm gula perang
- 3 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 250gm coklat cip
- 1 cawan kacang pecan
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji, masukkan esen vanilla.
- Masukkan tepung dan gaul sebati.
- Masukkan kacang dan coklat cip, gaul rata.
- Bakar pada suhu 150 celcius selama 30min atau sehingga masak.
Resepi Congo Bar Mudah 2
Resepi Congo Bar Mudah 3
Bahan-bahan Congo Bar:
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang (saya guna 220 gm sahaja)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa-apa kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional
Cara-cara membuat Congo Bar:
Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah diayak dan kacau rata menggunakan spatula. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170 C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar. Cara Buat Congo Bar yang Mudah dan Sedap
Tiada ulasan