Cara Masak Nasi Lemak Basmathi Sedap dan Mudah
Cara Masak Nasi Lemak Basmathi Sedap dan Mudah
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 30 minit60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 4-6 orang
Bahan-bahan nasi lemak:
2 cawan beras basmathi1 cawan santan dan 1 1/4 cawan air
1 helai daun pandan - disimpul
3 hirisan halia
Garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk sambal nasi lemak:
2 cawan ikan bilis20 tangkai cili kering dikisar halus
3 labu bawang besar juga dikisar halus
3 bawang merah
2 bawang putih
Sedikit halia
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar dimayang kasar
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit belacan
Cara menyediakan sambal nasi lemak:
1) Goreng ikan bilis bersama bawang besar yang telah dihiris untuk seketika. Tidak perlu goring sampai garing. Secukup sekadar nampak kelayuan.2) Kisarkan cili kering, 3 biji bawang merah, 2 biji bawang putih, sepotong halia dan sedikit belacan.
3) Tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dengan api pelahan. Kacau sesekali dan apabila kelihatan sedikit garing, tambahkan air mengikut kuantiti kuah yang cukup. Biarkan lagi sehingga mendidih dan nampak seperti pecah minyak dan warna kelihatan merah cantik.
4) Masukkan 2 sudu besar gula, garam dan sedikit air asam jawa. Rasa boleh disesuaikan mengikut cita rasa masing-masing.
5) Setelah berpuas hati, masukkan ikan bilis dan bawang besar yang telah digoreng tadi. Kacau untuk seketika bagi rasa itu diserap.
6) Setelah sambal itu nampak sudah cukup pekat, api boleh ditutupkan dengan segera.
Cara buat nasi lemak basmathi:
2) Basuh beras beberapa kali. Masukkan santan, air, halia dan daun pandan yang disimpul.
3) Masak dalam periuk yang bertutup di atas api kecil sehingga masak.
4) Boleh dihidangkan dengan telur rebus, timum, kacang dan ikan bilis goring.
Nasi Lemak Sambal Sotong Sedap
Bahan-bahan:
200gm beras biasa
200ml santan
200ml air
2sm halia- diketuk
1 batang serai- diketuk
2 ulas bawang merah | dicencang halus
1 sudu teh lada hitam (biji)
2 helai daun pandan | disimpul
1 sudu makan minyak
Cara menyadiakan:
1. Basuh beras dan toskan ia
2. Selepas itu, masukkan ia ke dalam periuk diikuti dengan santan, air dan garam secukup rasa.
3. Kemudian, masukkan daun pandan, halia, serai, bawang dan lada hitam.
4. Kacau bahan-bahan tersebut sehingga rata dan biarkan ia masak.
5. Hidangkan bersama telur rebus dan sambal. Sedia dinikmati.
SAMBAL SOTONG
Bahan-bahan:
2 ekor sotong besar
10 tangkai cili kering | dikisar
2 ulas bawang merah | dikisar
1 ulas bawang putih | dikisar
2sm belacan | dikisar
2 sudu makan gula merah
2 helai daun limau purut
3 sudu makan air asam jawa
50ml air
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisaran ke dalam kuali. Tumis ia sehingga pecah minyak.
2. Kemudian, masukkan belacan dan sotong yang telah dihiris.
3. Kacau sebentar dan biarkan ia mendidih. Kemudian, masukkan daun limau purut, air asam jawa, gula merah dan garam secukup rasa.
4. Masak sehingga sambal agak kering sedikit.
5. Setelah masak, hidangkan sambal sotong bersama nasi lemak, kacang goreng, ikan bilis dan telur rebus.
6. Sedia dinikmati.
Selamat mencuba Resepi Nasi Lemak Basmathi Sedap dan Mudah.
Tiada ulasan