• Resepi Ayam Masak Merah Berempah

    Pada kali ini admin ingin berkongsi Resepi Ayam Masak Merah BerempahResipi Ayam Masak Merah adalah antara hidangan yang cukup lazat. Antara makanan kegemaran rakyat Malaysia ialah ayam masak merah. Di sini kami kongsikan beberapa resepi ayam masak merah, anda boleh cuba yang mana satu mengikut citarasa dan kesesuaian anda.

    Resepi Ayam Masak Merah Berempah

    Resepi Ayam Masak Merah Berempah

    Selain rasa yang boleh dikatakan lebih kurang seperti yang kita makan di kenduri kahwin, resepi ayam masak merah ini juga sesuai digandingkan dengan nasi tomato. Sesuai juga untuk hidangan Hari Raya, sama seperti ayam masak kicap. Cubalah Resipi Ayam Masak Merah ini..

    Penyediaan: 15 minit | Memasak: 35 minit
    50 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 4-6 orang


    Ayam Masak Merah Berempah


    Bahan-bahan A:
    600gm ayam dipotong kecil
    200gm badam dikisar
    5 ulas bawang merah dimayang nipis3 ulas bawang putih dimayang nipis
    2sm halia
    2 biji bawang besar dipotong bulat
    1/2 cawan kacang pis
    Sedikit minyak untuk menumis
    Garam dan gula secukup rasa

    Bahan B:
    1 kayu manis
    2 kumtum bunga lawang
    3 kumtum bunga cengkih
    2 biji pelaga

    Bahan C:
    5 sudu makan rempah kurma
    5 sudu makan cili sos
    5 sudu makan tomato puri

    Cara menyediakan Ayam Masak Merah:

    1. Perap ayam bersama bahan C selama 30 minit dan ketepikan.
    2. Panaskan empat sudu makan minyak kemudian tumis bahan-bahan yang dimayang dan bahan B sehingga naik bau.
    3. Masukkan ayam yang diperap dan didihkan sehingga ayam empuk.
    4. Kemudian masukkan kacang pis, badam dan bawang besar.
    5. Kacau rata dan biarkan memdidih sehingga semua bahan sebati dan pekat.
    6. Perasakan garam dan gula secukup rasa dan angkat.

    Resepi Ayam Masak Merah 2

    Bahan-bahan
    1 ekor ayam
    3 biji bawang besar
    4-5 ulas bawang putih*
    1 1/2 inci halia*
    3-4 senduk cili kisar
    5 sudu besar sos cili
    2 biji tomato
    2 batang serai (diketuk)
    1 batang kulit kayu manis
    3 biji bunga lawang
    5 buah pelaga
    Garam dan gula secukupnya
     

    Cara buat ayam masak merah

    Potong kecil dan basuh bersih ayam. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit, goreng separuh masak.
    Kisar bahan bertanda *.
    Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sampai naik bau. Masukkan serai dan tumis lagi.
    Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga garing. Masukkan cili kisar dan masak sehingga garing.
    Masukkan sos cili dan tomato. Biar seketika dan kacau sekali sekala.
    Perasakan dengan garam dan masukkan ayam tadi. Gaul sehingga masak.

    Selamat mencuba Resepi Ayam Masak Merah Berempah.

    Tiada ulasan

    Post Top Ad