Resepi Kari Ketam yang Sedap dan Padu
Resepi Kari Ketam Yang Sedap dan Padu
Resepi kali ini merupakan sebuah resepi yang dihidangkan diwaktu makan utama seperti makan tengahari atau makan malam. Kari ketam adalah antara hidangan popular masakan berasaskan makanan laut.
Dimasak menggunakan serbuk kari ikan, masakan ini amat ringkas, bagi anda yang ingin mencuba sendiri resepi ini berikut adalah bahan yang diperlukan. Cubalah Resipi Masakan ini.
Cara Masak Kari Ketam Sedap dan Padu
Resepi cukup untuk 4-6 orang, anda boleh anggar sendiri mengikut jumlah tetamu anda. Masakan ini amat sedap, terutama bagi pengemar ketam, ia antara pilihan ramai untuk menikmati ketam.
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 25 minit | Masa keseluruhan: 40 Minit | Jumlah Hidangan: 4-6 orang
Bahan-bahan Kari Ketam:
1 kg ketam, dibersihkan
4 sudu makan rempah kari ikan
1 cawan air
½ liter santan pekat
2 biji tomato
1 biji capsicum
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan dikisar:
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara sediakan Kari Ketam:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari ikan dan gaul rata. Kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
3. Masukkan garam, serbuk perasa secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.
4. Akhir sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Masukkan tomato dan capsicum, kacau sebati biarkan seketika dan padamkan api, angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba Resepi Kari Ketam Sedap dan Padu
Tiada ulasan