• Cara Masak Nasi Beriani Ayam Mudah dan Sedap

    Kalau teringin nak makan Nasi Beriani Ayam, jom kita cuba buat sendiri di rumah. Tak perlu beli lagi di kedai. Harga di kedai pun agak mahal. Buat sendiri di rumah lebih puas hati. Berikut adalah cara masak resepi nasi beryani ayam mudah dan sedap untuk disediakan. Ikuti langkah-langkah penyediaan resipi nasi ini.

    Cara Masak Nasi Beriani Ayam Mudah dan Sedap

    Cara Masak Nasi Beriani Ayam Mudah dan Sedap

    Kali ini admin berkongsi Resepi Nasi Beriani Ayam. Nasi Beriani Ayam ni adalah antara menu lazat makan tengahari. Cubalah resipi masakan ini.. 

    Resepi Nasi Beriani Ayam Mudah

    Bahan-bahan:

    4 cawan beras basmathi ~ cuci dan rendam 30 minit dan toskan

    1 ekor ayam ~ potong kecil

    1 cawan yogurt

    3 biji bawang besar ~ dihiris

    2 biji tomato ~ potong dadu

    3 biji cili api (nk pedas tambah lagi) ~ cucuk dgn pisau pada bahagian tengah cili tersebut

    1 sudu kecil bawang putih yg dikisar halus

    1 sudu kecil halia yg dikisar halus

    1/2 sudu kecil serbuk kunyit

    1/2 sudu kecil serbuk garam masala

    2 sudu besar rempah biryani

    4 kuntum bunga cengkih

    1 batang kayu manis (dlm 2 inci)

    4 biji buah pelaga hijau & 2 biji buah pelaga hitam

    2 helai daun salam( bay leaves)

    1- 2 cawan bawang goreng

    1/2 cawan kismis

    Secubit saffron ~ rendam dgn 1/2 cawan air panas atau susu panas

    1 cawan daun ketumbar yg dihiris (dlm resepi ni tak letak sbb stok dah abis)

    4 sudu minyak sapi

    Garam dan gula secukup rasa (gula tu optional)


    Cara penyediaan nasi beryani ayam:

    Ayam:

    1. Panaskan periuk dan tumis bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, daun salam dan bawang besar. Goreng sehingga kuning dan masukkan paste bawang putih dan halia.

    2. Masukkan rempah biryani, garam masalah, serbuk kunyit dan tomato. Masak sehingga terbit minyak, kemudian masukkan ayam, daun ketumbar dan yogurt.

    3. Masakkan sehingga ayam masak dan kuah agak pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa dan jika suka tambahkan sedikit gula. Matikan api dan ketepikan.


    Nasi:

    ~ Didihkan air dan masukkan 1 helai daun salam, 1/2 sudu jintan manis dan 1 sudu minyak. Apabila air mendidih, masukkan beras dan masak selama 6-8 minit (sehingga menjadi nasi separuh masak). Nasi menjadi butiran yang lembut dan tidak keras.


    Nasi Beryani:

    1. Masukkan 1/3 bahagian nasi ke dalam periuk nasi elektrik dan ratakan. Taburkan bawang goreng, daun ketumbar, kismis, dan sedikit bancuhan saffron tadi ke beberapa bahagian nasi.

    2. Masukkan 1/2 bahagian ayam dan ratakan menutupi bahagian nasi.

    3. Masukkan pula 1/3 bahagian lagi nasi menutupi ayam dan lakukan keadah yg sama seperti no. 1 dan sudahkan dgn 1/2 bahagian ayam lagi yg tinggal.

    4. Akhir sekali masukkan lebihan nasi yg tinggal dan letakkan lebihan kuah ayam tadi ke atas nasi dan taburkan lebihan bawang goreng, daun ketumbar, kismis, bancuhan saffron.

    5. Tutup periuk dan tekan on periuk elektrik tersebut dan masak nasi sehingga masak (sekurang2nya 30 minit).

    6. Gemburkan/kacau nasi sebelum dihidangkan. Untuk hiasan taburkan dgn kismis, bawang goreng dan gajus.

    Selamat mencuba Cara Masak Nasi Beriani Ayam Mudah dan Sedap.

    Tiada ulasan

    Post Top Ad