Resepi Mee Kari Sedap dan Simple
Resepi Mee Kari yang memang sangat sedap dan dimasak menggunakan air rebusan udang. Boleh dikatakan penyediaan mee kari ni agak remeh sebab bahannya memang banyak, termasuk bahan untuk hiasan atau taburan dia atas hidangan, tapi itulah yang menariknya tentang mee kari. Bagi saya kombinasi seafood iaitu kerang dan udang juga sememangnya menambah lebih perisa untuk kuah kari. Selalu orang hidangkan mee kari pada hari-hari istimewa seperti juadah berbuka atau hidangan sambutan rumah terbuka.
Resepi Mee Kari Sedap dan Simple
Mee Kari ni adalah antara menu kegemaran untuk hidangan minum petang yang cukup sedap dan lazat, walaupun hidangan agak remeh tapi berbaloi. Selamat mencuba resepi masakan ini..
Masa Penyediaan: 30 minit, Masa Memasak:30 minit, Jumlah Hidangan:8 orang
500 gram ayam, potong kecil
1 kg kerang, rebus dan ambil isi
300 gram udang, buang kulit
2 cawan air rebusan dari kulit udang yg dibuang
10-15 biji bebola ikan (fish ball)
3 keping kek ikan (fish cake)
4 sudu besar rempah kari ayam, bancuh menjadi pes pekat
2 keping asam gelugor
1 biji kentang atau 1/2 biji keledek merah, rebus dan lecek halus
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
(boleh digantikan dengan santan kotak)
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
5 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai, hiris nipis
10 tangkai cili kering, rebus dan toskan air
2 sudu besar udang kering, rendam sehingga lembut.
4 biji telur rebus, potong dua
2 tangkai sawi, potong dan rebus
bawang goreng
limau kasturi, potong dua
taugeh
daun bawang
cili merah
tauhu kering goreng
*saya rebus udang dan letak sebagai hiasan istimewa
Cara Penyediaan Mee Kari:
Panaskan minyak, masukkan bahan rempah tumis dan kacau sehingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar halus bersama pes rempah kari. Kacau sehingga agak garing dan betul-betul pecah minyak.
Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak kemudian tuang air rebusan udang dan santan cair. Masak kuah sehingga mendidih.
Masukkan pula santan pekat, bebola ikan, kek ikan, udang, kerang, asam gelugor dan kentang (ataupun keledek) lecek. Kacau kuah semasa proses memasak supaya santan tidak pecah minyak.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Hidangkankan mee bersama bahan hiasan dan tuang kuah secukupnya.
Resepi Mee Kari Sedap 2
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam bhg tulang2
1 paket fish ball
5 tauhu sponge dipotong 2
Santan fresh
6 ulas bawang merah-dikisar
6 ulas bawang putih-dikisar
1 labu bawang besar-dikisar
1 inci halia – dikisar
3 batang serai – diketuk
2 sudu besar rempah daging-dibuat pes
2 sudu besar rempah ikan-dibuat pes
Kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
Garam dan gula secukup rasa
Daun kari
Air asam jawa
Bahan tambahan:
1 kilo mee kuning
Limau kasturi
Bawang Goreng
Cara menyediakan Resepi Mee Kari:
1. Panaskan minyak,tumiskan rempag ratus dan daun kari.Kemudia masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik baunya.
2. Masukkan pes kari dan sedikit santan.Setelah rempah dah pecah minyak, masukkan ayam, serai ketuk dan santan juga ditambah airnya.(ikut la nak pekat atau sedikit cair kuahnya)
3. Bila kuah dah mendidih masukkan air asam atau asam keping, fish ball dan tauhu sponge. Tambah kan garam dan gula secukup rasa. Renehkan kuah seketika dengan api perlahan.
4. Untuk hidangan boleh lah dihidangkan bersama bahan-bahan sampingan.
Selamat mencuba Resepi Mee Kari Sedap dan Simple.
Tiada ulasan