Cara Mudah Masak Asam Pedas Sembilang yang Padu
Resepi Mudah Asam Pedas Ikan Sembilang yang Padu. Anda pernah cuba buat sendiri Resepi masakan ini di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Asam Pedas Ikan Sembilang yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas.
Cara Mudah Masak Asam Pedas Sembilang yang Padu
Admin berkongsi Resepi Asam Pedas Ikan Sembilang. Ikan Sembilang adalah antara hidangan yang cukup lazat, selain itu asam pedas ikan tenggiri dan ikan pari pun tak ketinggalan hebatnya. Cubalah Resepi mudah Masakan ini..
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 25 minit
40 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 4-6 orang
Resepi Mudah Asam Pedas Ikan Sembilang
Bahan-bahan Asam Pedas Ikan Sembilang:
2 ekor ikan sembilang sederhana besar
1 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom
1 cawan cili kisar
1/2 inci halia, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
Garam dan gula secukup rasa
Bahan dikisar:
8 biji bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
1/2 camca teh halba
1/2 inci belacan
3/4 camca teh lada hitam
Cara Buat Asam Pedas Ikan Sembilang:
1. Ikan sembilang, dikerat2, cuci dan perap dengan garam dan jus limau nipis 10 - 15 minit. Cuci bersih dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus, halia dan lengkuas dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga terbit minyak. Tuangkan air (anggaran 700ml) dan biar mendidih.
3. Masukkan ikan dan daun kesom, kacau rata. Tambah jus asam jawa, perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar mendidih perlahan 3 - 4 minit hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Tiada ulasan