Resepi Nasi Ayam Madu Padu
Admin berkongsi resepi terbaik iaitu Resepi Nasi Ayam Madu. Nasi Ayam Madu merupakan salah satu hidangan yang digemari ramai. Ia tidak jauh bezanya dengan nasi ayam biasa, tetapi ayamnya yang diperap dengan madu menjadikan ia lebih sedap dan memiliki aroma yang memikat.
Resepi Nasi Ayam Madu
Keenakkannya membuatkan ia sesuai dimakan pada bila-bila masa. Cubalah Resepi Masakan nasi ayam madu..
Nasi Ayam Madu Viral
Bahan-bahan:
1. 1/2 ekor ayam
2. 1 bungkus sup bunju
3. 3 sudu besar madu
4. 2 sudu besar sos tiram
5. Garam dan lada sulah secukup rasa
Tumbuk/Kisar:
1. 5 ulas bawang merah
2. 5 ulas bawang putih
3. 1 inci halia
Cara menyediakan Nasi Ayam Madu:
1) Tumis bawang merah, putih dan halia yang dikisar hingga wangi. Masukkan air dan sup bunjut. Biar 3 minit.2) Masukkan ayam dan masak hingga empuk lebih kurang 10-15 minit. Tambah garam dan lada sulah.Ketepikan dan biar sejuk sebentar.
3) Keluarkan ayam dan ambil kuah sup. Masukkan ke dalam periuk nasi bersama beras yang telah dicuci dan sedikit garam. Jumlah kuah mesti sama dengan banyak air kalau masak nasi biasa.
4) Semasa nasi tengah masak, lumurkan ayam dengan sedikit hirisan bawang putih, sos tiram dan madu. Goreng (jangan terlalu lama sebab ayam dah masak).
Nasi Ayam Madu Padu
Bahan untuk ayam (direbus) :
1 ekor ayam dipotong 8
2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
2 cm halia, ditumbuk halus
1 kiub ayam
Bahan untuk ayam (diperap) :
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia, ditumbuk halus
2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1 sudu besar kicap cair
Sedikit madu untuk sapuan
Bahan untuk nasi:
3 cawan beras
4 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar butter
1 cm halia ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
Sedikit garam
2 bunga lawang*
4 buah pelaga*
1 kayu manis*
1 batang serai ketuk
2 helai daun pandan
Sedikit kunyit untuk warna dan aroma
Bahan untuk sos:
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
Bahan untuk sup:
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar, dikisar
Rempah sup bunjut
Garam
Daun sup dan daun bawang yg dihiris
Bahan untuk kuah kicap:
Kuah kicap perapan ayam di atas
Kicap manis cap kipas udang
Sedikit garam
Air rebusan ayam
Cara Nasi Ayam Madu:-
Cara untuk ayam:
Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.
Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.
Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)
Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.
Cara untuk memasak nasi:
Basuh beras dan tos air.
Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.
Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau.
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya.
Masak nasi seperti biasa.
Cara untuk memasak sup:
Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa.
Taburkan dengan bawang goreng -dan hirisan daun sup.
Cara untuk memasak sos:
Kisarkan semua bahan di atas.
Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma.
Cara untuk memasak kuah kicap:
Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. Sejukkan sebelum dihidang.
Selamat mencuba Resepi Nasi Ayam Madu Padu.
Tiada ulasan